Αξιοθέατα
Φαράγγι της Νέδας
Το μοναδικό ελληνικό ποτάμι “γένους θηλυκού”
Το φαράγγι του ποταμού είναι συναρπαστικό, με την άγρια φύση να δεσπόζει σε όλη σχεδόν τη διαδρομή. Η καλύτερη εποχή για να επιχειρήσει κανείς τη διάσχισή του είναι από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο, με την προϋπόθεση ότι δε θα βρέχει. Η είσοδος στο φαράγγι γίνεται από πολλά σημεία, ανάλογα με το μήκος της διαδρομής που θέλει κανείς να διασχίσει. Ο ποταμός πηγάζει από τους πρόποδες του Λυκαίου όρους, κοντά στο χωριό Πέτρα, και μοιράζεται ανάμεσα σε Αρκαδία, Ηλεία και Μεσσηνία. Τα νερά της Νέδας, του μοναδικού θηλυκού ποταμού της Ελλάδας, συναντούν χείμαρρους και παραπόταμους από τα γύρω βουνά, ακολουθούν μια εκπληκτική πορεία μέσα από στενά φαράγγια, δροσερά πλατώματα και χαράδρες πνιγμένες στη βλάστηση, περνούν κάτω από πέτρινα τοξωτά γεφύρια και μέσα από σκοτεινές σπηλιές και καταρράκτες, για να καταλήξουν στο Κυπαρισσιακό κόλπο, καλύπτοντας μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων. Για να μπει κανείς στο φαράγγι και να περπατήσει στις όχθες του ποταμού, θα πρέπει να είναι τα νερά χαμηλά, όπως ακόμα αυτή την εποχή. Οι είσοδοι προς το φαράγγι είναι διάφορες. Μπορούμε να μπούμε από την Πέτρα (17 χλμ. από την Ανδρίτσαινα) για να προσεγγίσουμε την αρχή του ποταμού, από το γειτονικό Κακαλέτρι ή από το χωριό Κούβελα στις πλαγιές του Τετράζιου.
Πολυλίμνιο
Το Πολυλίμνιο, μια κλιμακωτή διαδοχή από λίμνες. Περπατώντας ένα μικρό διαμορφωμένο μονοπάτι για 5 λεπτά με τη βοήθεια γραφικών ξύλινων γεφυριών, θα βρεθείτε σε ένα κρυφό παράδεισο από μικρές λίμνες & καταρράκτες, περικυκλωμένους από ελαιώνες & αμπέλια. 15 λίμνες με διάφορα περίεργα ονόματα όπως Μαυρολίμνα, Κάδη, Καδούλα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας, καλά κρυμμένες για πολλά χρόνια, μόλις πρόσφατα έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό & άρχισαν να δέχονται τους φίλους της φύσης.
Γιάλοβα
O υδροβιότοπος της Γιάλοβας αποτελεί το νοτιότερο διεθνούς σημασίας υδροβιότοπο των Βαλκανίων. Είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα “Life Natura”,καθώς αποτελεί σταθμό για πολλά είδη μεταναστευτικών πτηνών.Θεωρείτε προστατευόμενη περιοχή με συνολικά 258 είδη. Στο σημαντικό αυτο υδροβιότοπο λειτουργεί ενημερωτικός σταθμός από όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει διάφορα είδη πτηνών αλλά και τον είδος χαμαιλέοντα στην Ευρώπη.
Αρχαία Μεσσήνη
Η Αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του όρους Ιθώμη, κοντά στο σημερινό χωριό Μαυρομάτι. Έχει έρθει στο φως ένα μεγάλο τμήμα της, που φανερώνει την έκταση, αλλά και τη σπουδαιότητα που είχε η πόλη αυτή κατά την αρχαιότητα. Η Αρχαία Μεσσήνη οικοδομήθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, ύστερα από τη μάχη των Λεύκτρων, όταν νίκησε τους Σπαρτιάτες, εισέβαλε στη Λακωνία και ελευθέρωσε τους Μεσσήνιους από τη σπαρτιατική κυριαρχία.
Νιόκαστρο
Κοντά στην είσοδο του λιμανιού της Πύλου βρίσκεται το Νιόκαστρο, ή αλλιώς Νέο Ναβαρίνο, το οποίο στέκεται ως άγρυπνος φρουρός προφυλάσσοντας την περιοχή από την ευάλωτη πλευρά της θάλασσας. Όπως μαρτυρούν και αρκετά στοιχεία της κατασκευής του, το Νιόκαστρο είναι οθωμανική δημιουργία.
Ανάκτορο Νέστορος
Σε απόσταση 14 χλμ. από την Πύλο, στον λόφο του Επάνω Εγκλιανού, ήρθε στο φως τον προηγούμενο αιώνα το ανάκτορο του ξακουστού βασιλιά της Πύλου, Νέστορα. Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο που έχει διασωθεί σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Το συγκρότημα των ανακτόρων αποτελείται από τέσσερα οικοδομήματα, που περιλαμβάνουν μια σειρά διαμερισμάτων.