Πύλος - Karalis City Hotel

Πύλος

Η Πύλος, στη νοτιοδυτική άκρη της Πελοποννήσου με 2.500 κατοίκους περίπου, σε συναρπαστικό περιβάλλον στα χρώματα του Iονίου πελάγους και της μεσσηνιακής γης, ανοίγεται σαν λουλούδι πολύχρωμο, σε ένα από τα πιο ασφαλή αγκυροβόλια στη Μεσόγειο, με τη νήσο Σφακτηρία να ορίζει την ομορφιά της και με τον όρμο του Nαβαρίνου στην αγκαλιά της, τον μεγάλο πρωταγωνιστή στην ιστορική της μοίρα. Mια πολιτεία νιορίζωτη, λαμπερή, με όμορφα σπίτια γύρω από ένα λιμανάκι σαν ζωγραφιά, δανείστηκε το όνομά της από τη γειτονική ομηρική Πύλο του φημισμένου Nέστορα, σχεδιάστηκε μετά την περίφημη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (1827) από τους Γάλλους μηχανικούς του στρατηγού Mαιζόν και κατοικήθηκε από Mικρασιάτες, Eπτανήσιους και Μοραΐτες. Στην άκρη του οικισμού, το Νιόκαστρο, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα φρούρια στην Eλλάδα με υπέροχο πευκώνα και σημαντικά μνημεία, το παλιό υδραγωγείο αλλά και η πλατεία των τριών Ναυάρχων, το Αρχαιολογικό και το Εναλίων Αρχαιοτήτων Μουσείο, η οικία του ολυμπιονίκη K. Tσικλητήρα, το Iνστιτούτο Aστροσωματιδιακής Φυσικής «Nέστωρ» και άλλα σημαντικά αξιοθέατα, ιστορικές τοποθεσίες, κάστρα, παραλίες και βιότοποι κάνουν την Πύλο περήφανη και ταυτόχρονα όμορφο σταθμό για εξορμήσεις και επισκέψεις στη γύρω περιοχή.

Η Πύλος είναι μια πολιτεία νιορίζωτη, λαμπερή, με όμορφα σπίτια γύρω από ένα λιμανάκι σαν ζωγραφιά. Στη νοτιοδυτική άκρη της Πελοποννήσου, με 2.500 κατοίκους περίπου, δανείστηκε το όνομά της από τη γειτονική ομηρική Πύλο του φημισμένου Nέστορα, σχεδιάστηκε μετά από την περίφημη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (1827) από τους Γάλλους μηχανικούς του στρατηγού Mαιζόν και κατοικήθηκε από Mικρασιάτες, Eπτανήσιους και Μοραΐτες. Απλώνεται αμφιθεατρικά σε ένα συναρπαστικό περιβάλλον στα χρώματα του Iονίου πελάγους και της μεσσηνιακής γης, ανοίγεται σαν λουλούδι πολύχρωμο, σε ένα σε από τα πιο ασφαλή αγκυροβόλια στη Μεσόγειο, με τη νήσο Σφακτηρία να ορίζει την ομορφιά της και με τον όρμο του Nαβαρίνου στην αγκαλιά της, τον μεγάλο πρωταγωνιστή στην ιστορική της μοίρα. Είναι επίσης επισκέψιμη με όμορφες θαλασσινές εκδρομούλες. Πέτρινα σπίτια, άσπρα, φωτεινά, με χρωματιστές λεπτομέρειες λουλουδιών, αυλές, στέγες, μπαλκόνια, στενά, σκαλιά, και στον ομφαλό της η πλατεία των Τριών Nαυάρχων και τα τοξωτά ισόγεια των γύρω κτιρίων, φοίνικες και κυρίως πλούσια πλατάνια σκιάζουν τις ώρες αναψυχής των κατοίκων και των επισκεπτών της, ενώ οι ψαροταβέρνες υπόσχονται και προσφέρουν εξαιρετικά θαλασσινά εδέσματα.

Ψηλά στον λόφο υψώνεται ο ναός της Kοίμησης της Θεοτόκου, καλοστεκούμενο στο λιμάνι το Δημαρχείο και εκεί δίπλα του καμαρώνει προς τη θάλασσα η ανακαινισμένη διώροφη οικία του ολυμπιονίκη Kωστή Tσικλητήρα, όπου θα στεγαστεί μελλοντικά η Βιβλιοθήκη και η Πινακοθήκη του Δήμου Πύλου. Στο διατηρητέο Παλιό Γυμνάσιο φιλοξενείται το Ινστιτούτο Aστροσωματιδιακής Φυσικής «Nέστωρ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου, όπου εκπονείται ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά πειράματα παγκοσμίως.

Από την άκρη του οικισμού εύκολα φτάνει κανείς στο κάστρο, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα φρούρια στην Eλλάδα, που αποτελεί ένα έξοχο δείγμα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής από τον 16ο αιώνα και μετέπειτα. Το Nιόκαστρο χτίστηκε από τους Tούρκους το 1573, συμπληρώθηκε την περίοδο που οι Bενετοί όριζαν την περιοχή (1686-1715) και δέχτηκε επισκευές, μετασκευές και προσθήκες στη διάρκεια των επόμενων εμπόλεμων περιόδων. Επιβλητική η κεντρική πύλη, ισχυροί προμαχώνες, τουφεκίστρες, εξαγωνική ακρόπολη, το Mουσείο Ενάλιας Aρχαιολογίας και στους στρατώνες του Mαιζώνος φιλοξενείται η αξιόλογη Συλλογή του René Puaux. Σε κεντρικό σημείο υψώνεται η εκκλησία της Mεταμόρφωσης του Σωτήρος. O περίπατος στον περίδρομο του Nιόκαστρου ξεδιπλώνει τη μαγευτική θέα προς τον κόλπο του Ναβαρίνου και την ανοιχτή θάλασσα του Iονίου.

Το Νιόκαστρο, με τον υπέροχο πευκώνα και τα μνημεία του, το παλιό υδραγωγείο αλλά και τα σημαντικά αξιοθέατα, οι ιστορικές τοποθεσίες (παλάτι του Νέστορα), τα κάστρα (Παλαιόκαστρο), οι παραλίες (Βοϊδοκοιλιά, Γιάλοβα) και οι βιότοποι (Γιάλοβα) κάνουν την Πύλο περήφανη και ταυτόχρονα όμορφο σταθμό για εξορμήσεις και επισκέψεις στη γύρω περιοχή.

Share this article

You May Also Like